Egyetemi kollégium

A kormány 2013 decemberében döntött a Ludovika Campus kollégiumának megépítéséről. A Ludovika Campus Beruházási Projektiroda által koordinált építési munkálatok során szem előtt tartották a leendő lakók, azaz a hallgatók véleményét is.

A Ludovika Campus beruházás részeként, a Finta és Társai Építész Stúdió tervei alapján megvalósult létesítmény az ország egyik legmagasabb színvonalú kollégiumi szállása, amely 13 ezer négyzetméteren hatszáz hallgatónak biztosít elhelyezést. A kollégiumban kétágyas szobákat alakítottak ki fürdőszobával, valamint két speciális szobát a mozgáskorlátozott hallgatók számára. . Minden hallgatónak új, mozdítható – igény szerint összetolható – ágya, valamint íróasztala és szekrénye van a lakótérben. Az emeleteken tévével és nappali bútorral felszerelt közösségi helyiség segíti a tanulók kikapcsolódását. Az épületben helyet biztosítanak majd hallgatói szervezeteknek és szakkollégiumoknak is, büfé és a földszinten mosókonyha segíti a hallgatók mindennapi életét. Ugyan a város egyik legforgalmasabb csomópontjánál áll az épület, semmi nem tudja zavarni a kollégisták pihenését: a kivitelezők korszerű hang-és hőszigetelésű nyílászárókat építettek be. A kollégiumban hallgatói kérésre biciklitároló is épült, amely a sikerrel futó Uni-Bike program bázisaként fog szolgálni.

A Nagyvárad tér és Üllői út sarkán álló épület a Ludovika Campus beruházás második eleme. Mint ismert a kormány 2012 májusában döntött a Ludovika történelmi épületegyüttesének újjáépítéséről, valamint az Orczy-kert megújításáról, hogy méltó egységes elhelyezést biztosítson a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek. A Ludovika épületegyüttesének és az Orczy-kert, egyetemi campusként történő hasznosításával megvalósul a terület rehabilitációja, megújul a kulturális örökség részét képező történeti kert. Az első ütemben 2014 márciusára elkészült a Ludovika főépületének műemléki rekonstrukciója. A létesítmény a Nemzeti Közszolgálati Egyetem központjaként szolgál, itt kapott illetve kapott elhelyezést a többi között a Rektori Hivatal, az egyetemi központi könyvtár, a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar és a Gazdasági Igazgatóság is.

Hamarosan elkezdődhet az új oktatási épület kivitelezése. A tervek szerint ezzel egyidejűleg elkészül az új sportközpont, egy 1300 fős nézőtérrel rendelkező sportcsarnokkal, egy 200 fős tornacsarnokkal, fedett uszodával, lőtérrel és futókörrel.