GY.I.K.

Miért nem teszik nyilvánossá a terveket?

Az egyetem weboldalán minden látványterv és beruházásra vonatkozó információ elérhető. Tekintettel arra, hogy az NKE a nemzetbiztonsági védelem alá eső szervek és létesítmények köréről szóló 2009/2015. (XII. 29.) Korm. határozat alapján nemzetbiztonsági védelem alá eső szerv, ezért a beruházással kapcsolatos tervdokumentációt teljes körűen nem áll módunkban nyilvánosságra hozni.

 

Milyen ingyen szolgáltatások várhatók majd a parkban?

Az Orczy-park ugyanolyan módon fog működni a beruházást követően, mint most, tehát a parkot bárki használhatja térítési díj nélkül. Belépő díj ellenében továbbra is üzemelni fog a kalandpark. A szabadtéri pályák egy részét ingyen lehet majd igénybe venni. Az új létesítmények közül a fedett csarnok, az uszoda és egyes szabadtéri létesítmények használata valószínűleg belépő ellenében lesz lehetséges. Ennek mértéke, és az esetleges, kerületi polgároknak vagy iskolásoknak szóló kedvezmény kidolgozása még a jövő feladata.

 

Megmarad-e a tó a gémekkel és a náddal?

A tó továbbra is a park része marad, karbantartásáról és rendszeres tisztításáról az intézményünk gondoskodik. Vigyázunk az állatállományra is. Ugyanakkor azt nem tudjuk befolyásolni, hogy a költöző madarak, mint pl. a gémek tél után ismételten ide térjenek vissza.

 

Marad-e madárfészek a parkban?

A védett fajok egyedeinek védelme elsődleges szempont az egyetem számára is. Többek között a kivitelezés miatt szükséges fakivágásokat a fészkelési időszak figyelembevételével ütemeztük és ütemezzük, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi szakfelügyelete mellett.

 

Mikor lesz nyitva a park?

A beruházás ideje alatt elképzelhető, hogy az állampolgárok biztonsága érdekében időszakosan egy-egy részt le kell zárni. A beruházás végével azonban a park reggel 6 órától este 10 óráig nyitva lesz, ahogy most is.

 

Nem kell-e majd a szigorú rendőrségi előírások, vonulások, a lóvasút pálya és a lovaglások miatt rendszeresen zárva tartani?

Nem. A speciális képzések zárt, arra kijelölt helyszínen történnek, a park nyilvános területeit nem érintik. Speciális gyakorlatok esetén esetleg számítani lehet majd részleges korlátozásra, de a park közparki funkcióját megőrizve fog a kerületi állampolgárok rendelkezésére állni.

 

Lezárhatják–e a parkot a nyilvánosság elől a jövőben közbiztonsági szempontokra, biztonsági kockázatra, kiemelt állami érdekekre hivatkozva?

Ahogy azt már korábban jeleztük, az egyetem nemzetbiztonsági védelem alatt álló szerv, így rendkívüli helyzetekben (pl. terrorveszély) indokolttá válhat a park esetleges átmeneti lezárása.

 

Megmarad-e a ligetes-árnyas futópálya?

A kertben lévő futókör stabilizált szórt burkolattal felújításra kerül, továbbá egy nagyobb körön is lehetővé válik a futás. Ezen felül a sport projektelem területén egyetemi versenyek megrendezésére is alkalmas, 6 sávos futópálya épül.

 

A felújítás végeztével visszakaphatják-e a kerület iskolás gyerekei a nyári napközis táborukat?

Amennyiben ilyen igény érkezik a kerülettől hozzánk, nem látjuk akadályát ennek, hiszen a nyári szünetben az egyetemi polgárok nem veszik igénybe oktatási célokra a sportlétesítményeket, így pl. az uszodát sem.

 

Ígéretet tettek arra, hogy átgondolják 30 vagy 50 fa sorsát, hol van ennek az újratervezésnek az eredménye vagy a szempontja. A konkrét terület és a konkrét fák nevei, fajai, tulajdonságai?

Ez az újragondolás folyamatos. Első körben 33, másodikban 18 fát találtunk, ami menthető lehet. A Diószeghy utcai nagy fasor egészséges fái megmaradnak, miután a mostani zárt kőkerítést elbontjuk. A kerítés mentén kivágandó egy-egy fát igyekszünk nagy törzsátmérőjű életerős fákkal pótolni.

 

A tó állapota: a fórumon szó volt a tisztításról, a napokban folyó nádvágás ennek része? De akkor a kivágott nád miért marad benn a vízben, s vele együtt a pillepalackok s egyéb hulladék?

A parkot és a benne lévő tavat az NKE tartja karban. Úgy gondoljuk, hogy már látható az elmúlt évek munkája. A park szebb és tisztább, mint volt. A gondoskodás része az is, hogy a nádat rendszeresen visszavágjuk, a tavat kotortatjuk, a környékét kitakarítjuk. Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy ne legyen szemetes a terület, de ehhez a parkba látogató polgárokra is szükség van, hogy ne is szórják tele szeméttel a parkot és a tavat. Sajnos még nem tartunk itt.

 

Mi indokolja az estébe nyúló, zajos munkavégzést?

A kivitelezés feszes ütemezés szerint zajlik, hiszen közel egy év múlva a létesítményeket át kell adni oktatási célokra. Ugyanakkor az egyetem folyamatosan felhívja a kivitelező figyelmét a helyi zajrendelet betartására. Az okozott kellemetlenségekért szíves elnézésüket és a továbbiakban türelmüket kérjük.

 

Mi a sorsa az orczypark@uni-nke.hu-ra elküldött javaslatoknak?

Ezeket a javaslatokat folyamatosan összegyűjtjük. A faültetésre tett javaslatok miatt már felvettük a kerülettel a hivatalos kapcsolatot. A Fűvészkert szakértőivel és a kerülettel közösen igyekszünk megtalálni azt, hogy a javaslatok alapján hol, milyen telepítésekkel tudjuk a kivágott fákat pótolni.

A park rekreációs lehetőségeire tett javaslatokat is összegezzük. Ezek megvalósíthatóságát mérlegeljük, és tájékoztatjuk majd a tisztelt lakosságot a lehetőségekről.