Ludovika Campus Projekt - A kiemelt állami beruházás

Ludovika látvány

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012. január 1-jén jött létre a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Rendőrtiszti Főiskola átalakulásával, valamint a Budapesti Corvinus Egyetemből kiváló Közigazgatás-tudományi Kar csatlakozásával az érintett intézmények általános jogutódjaként. Ezzel egy olyan egyetem született, amely az eljövendő generációk számára a haza szolgálatának, védelmének, szeretetének és a közjó iránti elkötelezettségnek emblematikus intézménye, a közszolgálat akadémiája lesz.

Mindehhez ugyanakkor szükség volt a megfelelő környezetre. A kormány 2012 májusában döntött arról, hogy a Ludovika történelmi épületegyüttesét újjáépíti, ezzel együtt megújítja az Orczy –kertet és az egyetem valamennyi, az alapfunkciókat és az egyetemi működést támogató, kiegészítő funkciókat befogadó és kiszolgáló létesítményeket egységesen itt helyezi el. A feladat megvalósítását Dr Fürjes Balázs kormánybiztosra bízta, s a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

A Ludovika Campus beruházás a Pollack Mihály tervezte klasszicista főépület rekonstrukciójával vette kezdetét. A kormány 4, 5 milliárd forint költségvetési forrást különített el a célra, hogy Közép-Európa egyik legszebb épülete, az egykori Királyi Ludovika Akadémia visszanyerje régi fényét, megvalósítva a történelmi múlt és a 21. századi technológia találkozását. A felújítás 2014 tavaszára befejeződött, a megújult épületet Orbán Viktor miniszterelnök március 31-én adta át a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek.

A kormány 2013 decemberében döntött arról, hogy a Ludovika Campus beruházási projekt kibővül egy új kollégium létrehozásával. A hallgatók 2015 őszén vehették birtokba az épületet.

2015 nyarán a kormány további döntéseket hozott a projektre vonatkozóan, egyben költségvetési forrást is rendelt a végrehajtandó feladatokhoz. A júliusban megjelent kormányhatározat szerint az intézmény fejlesztésének 2015 és 2018 közötti időszakára öt feladatot határoztak meg. Egyrészt az oktatási épület, a rendészettudományi kar kollégiumának és speciális képzési épületének, továbbá a Ludovika-szárnyépületben a közigazgatás-tudományi karnak kell biztosítani bizonyos oktatási funkciókat. Ezek mellett a határozat előírja sportlétesítmények - köztük uszoda és lőtér - megvalósítását, valamint a Ludovika-szárnyépülethez csatlakozó vívóterem, előadóterem épületében oktatási, kulturális, sport- és egyéb kiszolgáló-funkciók kialakítását. Ugyancsak a következő három év feladatai között szerepel az Orczy-park felújítása, utóbbi keretében lovarda, istálló és egyéb lovas létesítmények rekonstrukciója, kialakítása, a Népligethez való kapcsolódás lehetőségének megteremtésével. 2016-ra 12,5 milliárd támogatás jut a campus fejlesztése. 2017-ben további 12,5 milliárdot, 2018-ban pedig 5 milliárdot fordítanak a Ludovika fejlesztésére.

A Ludovika Campus-beruházás révén újjászületik Budapest egyik legnagyobb közparkja, az Orczy-park a város szívében. A Józsefvárosban egy hektárral nő a zöldfelület, az állandó rendőri jelenlét erősíti a közbiztonságot, bővülnek a budapestiek kulturális-szabadidős lehetőségei, megújul egy hanyatló városrész.