Magyar Természettudományi Múzeum

A múzeum - célja, feladatai, szerepe a tudományban és a kultúrában

Budapesten egy épület előtt nagy kősziklára vésett arasznyi betűk hirdetik, hogy itt van a Magyar Természettudományi Múzeum. Az épületben a múzeum sok érdekes, szép, fontos tárgya: ásványok, kristályok, kövületek, csontvázak, növények, állatok, és emberek maradványai láthatók. A tárgyak mellett magyarázó szövegeket talál az érdeklődő.

Sokak számára ez „a múzeum". Egy tiszteletet kívánó épület helyiségeiben rendben bemutatott, értékes tárgyakat lehet látni. Amit eddig említettünk, az csak egy kiállítás. A múzeum azonban a kiállításnál sokkal több. Olyasmi ez, mint egy nagyáruház kirakata. A kirakat aligha tükrözi az egész intézményt, csak azt mutatja, ami a közönség számára érdekes, fontos.

 

mtm1

Az alábbiakban a rejtett, „színfalak mögötti" világról is szó lesz. Látni fogják, hogy a múzeum fejlődését az ország történelme, a magyar kultúra és tudomány helyzete mindenkor nagymértékben befolyásolta. A múzeum tehát - bár mint minden múzeum állandónak és örökkévalónak tűnik - folyamatosan változó, érzékeny intézmény.

További részletekért kérem, látogasson el a Magyar Természettudományi Múzeum weboldalára

 

termeszettudomanyi muzeum