Nemzetközi nívódíjat nyert az NKE Ludovika Campus projektje

A speciális létesítmények kategóriában ezüstérmet szerzett a Ludovika Campus projekt az idei Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton, amelynek eredményhirdetését május 30-án, a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszövetség) 70. kongresszusán tartották, Moszkvában. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem mellett két másik magyar pályázó is díjat szerzett a megmérettetésen. Az eredményekről a díjazottak a Ludovika Főépületben rendezett sajtótájékoztatón számoltak be.

Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése. A 27 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 35 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben idén 32 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát. A bírálat főbb szempontjai között volt az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti és városépítészeti színvonala, valamint a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett a zsűri díjazta az értékesítés és bérbeadás eredményességét, a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát. Az elmúlt 20 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők 22 első és 30 második díjat nyertek a FIABCI World Prix d’Excellence pályázatán a különböző kategóriákban, megelőzve az összes európai országot.

A hagyományoknak megfelelően idén is a FIABCI Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlanszövetség által szervezett XX. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei vettek részt a nemzetközi pályázaton. Az előző évek sikersorozatát folytatták a magyarországi fejlesztők, akik egy első és két második díjat nyertek az idei pályázaton. A nemzetközi zsűri nagyra értékelte, hogy a magyar ingatlanfejlesztők nagy gonddal újítják fel és keltik újra életre a műemlék épületeket. A szakemberek dicsérték az új létesítmények kiemelkedő műszaki színvonalát, a környezetbarát technológiák alkalmazását és elismerték a létesítmények társadalmi hasznosságát.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus projektje a hazai pályázaton fölényesen győzött a kategóriájában, a nemzetközi megmérettetésen pedig ezüstérmet szerzett. A főváros VIII. kerületében megvalósuló fejlesztés egy összetett rehabilitációs program is egyben, fő bázisa az egykori Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia épületei és az ezt körülvevő mintegy 330 ezer négyzetméteres parkterület. A Ludovika Campus projekt műemléki épületfelújítást, új képzési és oktatási épületek, kollégiumok, sport és szabadidős létesítmények építését foglalja magában. A campust ma már 7000 hallgató, valamint 1400 oktató és egyetemi dolgozó használja nap mint nap. A projekt részeként megújult a történelmi Orczy-park is, amely a főváros harmadik legnagyobb összefüggő zöldfelületeként reggel 6 és este 10 óra között nyitva áll a lakosság előtt is. A Ludovika Campus kapcsán a nemzetközi zsűri nagyra értékelte, hogy a műemlék épületek felújítása és újak építése, valamint a közönség számára is megnyitott park rekonstrukciója magas színvonalon, korszerű technológiával és anyaghasználattal valósult meg, és létrejött  egy országos jelentőségű új felsőoktatási központ.

Gönczi László, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke, a nemzetközi zsűri alelnöke elmondta, hogy az idei megmérettetésen 11 magyar pályázó indult, akik közül hárman díjat is elhoztak a versenyről. Mindez a magyar ingatlanfejlesztők munkáját dicséri, de Magyarország számára is hírnevet hoz, erősíti az országimázst. „A magyar építészeti szakmának mindig is az volt az egyik fő küldetése, hogy ami érték, azt mentsük meg és próbáljunk minél magasabb építészeti szinten létrehozni új épületeket is”- hangsúlyozta a tájékoztatón a szakember.

Horváth József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára elmondta, hogy a nemzetközi pályázaton elért eredmény megerősíti és hitelesíti az eddigi munkát. A Ludovika Campus projekt első két üteme már lezárult, de jelenleg is folyamatban van a további fejlesztések előkészítése. Elhangzott, hogy a projekt részeként megvalósuló, 2014-ben átadott Ludovika Főépület rekonstrukciója 11 hónap alatt történt, ami rekordgyorsaságúnak számít a szakmában. A projekt többi eleme pedig négy év alatt készült el és tavaly adták át a második ütemben megvalósuló fejlesztéseket. „A beruházás megvalósítása során folyamatos képzésfejlesztések is történtek, új karok alakultak az intézményen belül, így sok szempontot kellett figyelembe venni a fejlesztések tervezésekor”- fogalmazott a főtitkár. Horváth József elmondta azt is, hogy a Ludovika Campus projekt eddig már három építőipari nívódíjat is kapott: a Ludovika Főépület, az Oktatási Központ és az Orczy úti Kollégium is elismerésben részesült. A beruházás a tavalyi hazai pályázaton a fődíjat is elnyerte. 

A FIABCI nemzetközi pályázatán örökségvédelem kategóriában az Ózdi Kultúrgyár projekt aranyérmet, az ipari létesítmények kategóriában a szegedi ELI ALPS Lézerkutató Központ ezüstérmet szerzett.

Videós összeállításunkat itt tekintheti meg:

A témáról bővebben a Bonum Publicum júniusi számában olvashatnak.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes

Videó: Halápi Katinka