Tudta-e Ön...?

Tudta–e Ön, hogy a Ludovika Campus beruházással nő a park területe?

Ludovika Főépület az Orczy-park felől

Az Orczy Park továbbra is látogatható közparkként fog a budapestiek rendelkezésére állni, csak éjszakára zárják be, ahogy ez korábban is történt. Budapest legnagyobb belső parkjának területe tovább nő, hiszen a park eddig elzárt részei nyílnak majd meg a nagyközönség előtt.

A környéken élők számára fontos közpark funkció megtartása mellett a park hallgatói központként az egyetemi hallgatók közösségi tere is lesz egyúttal. Újdonság lesz a csónakázási lehetőség, valamint a lovagló útvonal kialakítása is. Az új oktatási épületek felépítésével és a park felújításával, kibővítésével megvalósul a városnegyed rehabilitációja, javulhat a közbiztonság, Józsefváros visszanyerheti hagyományos egyetemvárosi imázsát.

 

Tudta–e Ön, hogy a Ludovika épületét a klasszicista építészet nagymestere, Pollack Mihály tervezte?

homlokzat3 regi

A magyar tisztképzés létrehozásának idején az Orczy-család ajánlotta fel saját területét egy arra megfelelő iskola elhelyezésére.

Az épület alapkövét már 1830-ban lerakták, de csak 1872-ben lehetett beköltözni. Mind a tervezésre, mind a kivitelezésre Pollack Mihály kapott megbízást, aki számos jelentős, Budapest képét és kulturális örökségét meghatározó épületet tervezett, mint például a Nemzeti Múzeum, de nevéhez fűződik a mai köztársasági elnöki hivatal székhelyéül szolgáló Sándor palota is.. Az építési munkálatok Pollack vezetésével kezdődtek és 1836-ra be is fejeződtek.

Az építkezés 366 859 ezüstforintba és 24 krajcárba került, ami az akkori viszonyok között nem volt magas ár az épület monumentalitásához képest.

 

Tudta–e Ön, hogy a Ludovika ma történelmi emlékhely?

Történelmi emlékhely a Ludovika

2014-ben döntött a kormány a Ludovika történelmi emlékhellyé nyilvánításáról. A történelmi emlékhely fogalmát a kulturális örökség védelméről szóló törvény 2010-es módosítása vezette be a nemzeti emlékhelyek fogalmával együtt.

A történelmi emlékhelyek kiemelkedő jelentőségű épített vagy természeti helyszínek, amelyek nemzetünk, vagy valamely hazánkban élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bírnak, ahol az ország politikai vagy kulturális életét befolyásoló és ezért megemlékezésre alkalmas intézkedések történtek.  2010-ben elfogadott törvényjavaslat 36 történelmi emlékhelyet határoz meg, többek között: az esztergomi várat, a nagycenki Széchenyi-kastélyt és a szegedi Dóm teret. 

 

Tudta–e Ön, hogy miért hozták létre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet?

Navracsics átadja a rektori láncot

Az egyetem létrehozását alapvetően az a kormányzati szándék hívta életre, hogy a közszolgálati pályán dolgozó szakembereket (köz- és kormánytisztviselők, katonák, rendőrök) egységes rendszerben képezze, amellyel lehetővé válik az egyes, civil és hivatásos életpályák közötti átjárhatóság.

A szándék nem új keletű, már a Királyi Honvéd Ludovika Akadémia alapításáról szóló 1808. évi VII. törvénycikk is utal rá, hogy a fegyveres és a civil állami szolgálat és az ezekre való felkészülés összetartoznak, a katonatiszteknek a civil pályán is meg kell állniuk a helyüket, a tanulmányi rendszer pedig mindkét életpályára fel kell készítse őket.

 

Tudta, hogy az Orczy - park kiről kapta a nevét?

Jótékonysági futás

Az Orczy - park névadója az Orczy család, akik egykoron a terület tulajdonosai voltak. Az Orczy - kert területét Orczy Lőrinc báró vásárolta meg 1783-ban, majd fia, László fogott hozzá az akkori Pest legnagyobb és legszebb angolparkjának a kialakításához.

Ez alatt több mint 300.000 facsemetét ültettek el. A XVIII. század végére a parkot megnyitották a városlakók előtt is, s nagyon gyorsan divatos kirándulóhellyé vált, még I. Ferenc császár és I. Sándor orosz cár is ellátogatott ide. 1829-ben a kertet a magyar katonatisztképzés számára megvásárolták és itt épült fel a Ludovika Akadémia.  Pest egyik kedvelt sétatere és szórakozóhelye volt, évszázados fáival, szobraival, közel félhektáros tavával mintha nem is egy szigorú katonai oktatási intézethez tartozott volna. A Ludovika parkját 1885-ig mindenki szabadon használhatta, majd  kizárólag a honvédtisztképzés céljait szolgálta. A II. világháború után nyílt meg újra a nyilvánosság előtt.

A park ma is népszerű a környéken lakók körében. Erdei futópálya,kalandpark, napozáshoz és pihenéshez hatalmas zöld felületek  várják a pihenni, felfrissülni vágyókat. A Ludovika Campus beruházással a park teljesen új arcot kap, de továbbra is várja majd a látogatókat.

 

Tudta–e Ön, hogy az intézmény egy magyar királynőről kapta a nevét?

Mária Ludovika főhercegné és családja

A Ludovika névadója Mária Ludovika (1742-1792) magyar királyné. Édesapja a Bourbon-házból való III. Károly spanyol király, édesanyja pedig a Wettin-házból való Mária Amália Krisztina szász hercegnő. Férje, II. Lipót német-római császár, aki madridi esküvőjükön nem vett részt, őt a császári udvar hivatalos megbízottjai képviselték.

A Ludovika név hírnevet és háborút is jelent, így érdekes egybeesés, hogy éppen Mária Ludovika magyar királyné ajánlott fel koronázási tiszteletdíjából 50 000 forintot a magyar tisztképzés bázisának felépítésére – ezért is nevezték el róla a létesítményt. Az épületnek otthont adó területet az Orczy-család biztosította saját birtokai közül. A negyvenkét évig folyó építkezés befejezése után, 1872-től 1944-ig folyt tisztképzés a Ludovikán.

Kép forrása: wikipédia

A toszkánai nagyhercegi család Firenzében: Lipót toszkánai nagyherceg, Mária Ludovika nagyhercegné és gyermekeik. (Johann Zoffany festménye, 1776.)